Valikko Sulje

Ajankohtaista


Sukukokous ja 15-vuotisjuhla pidettiin Helsingissä la 23.9.2023

Sukukokous

Sihvosten sukuseura ry:n 8. sukukokous pidettiin lauantaina 23.9.2023 Radisson Blu Royal Hotel Helsingissä. Sukukokoukseen osallistui 36 henkilöä eri puolilta Suomea; heistä jäseniä 26 ja muut heidän läheisiään tai muuten sukuun kuuluvia. Puheenjohtaja Hannu Sihvonen toivotti osallistujat tervetulleeksi tällä kertaa aivan eteläiseen Suomeen. Hän iloitsi siitä, että vaikka osallistujia oli nyt aiempaa vähemmän, mukana oli henkilöitä, jotka eivät aiemmin olleet sukukokouksissa käyneet, ja siitä, että myös nuoria henkilöitä näkyi osallistujien joukossa. Samalla hän totesi poisnukkuneiden jäsenten määrän kasvavan vuosi vuodelta. Heitä muistettiin hetken hiljaisuudella. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Janne Sihvonen Järvenpäästä ja sihteeriksi Arja Sihvonen Imatralta. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Tapani Lehtinen Helsingistä ja Satu Arhola Espoosta.

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Taloudenhoitaja Arja Sihvonen esitteli tuloslaskemat ja taseet tilikaudelta 1.1.2021 – 31.12.2021 ja tilikaudelta 1.1.2022 – 31.12.2022 sekä toimintakertomukset. Hän luki myös toiminnantarkastuskertomukset. Toiminnantarkastajat totesivat lausunnossaan tilinpäätöksien ja toimintakertomusten olevan soveltuvien säännösten mukaiset ja täyttävän lakisääteiset vaatimukset, sekä antavan oikean ja riittävän kuvan yhdistyksen toiminnan tuloksista ja taloudellisesta asemasta. Toiminnantarkastajilla ei ollut raportoitavaa, joten tilinpäätökset vahvistettiin. Samoin vahvistettiin seuraavan kahden tilikauden muodostamalle ajanjaksolle laadittu toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenmaksut päätettiin pitää entisen suuruisina.

Kokouksessa valittiin myös puheenjohtajat ja hallitus seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Sukuseuraa yhdeksän vuotta luotsannut puheenjohtaja Hannu Sihvonen ilmoitti, ettei ollut enää käytettävissä puheenjohtajan tehtävään eikä muuhun hallitustyöskentelyyn, mutta olevansa silti valmis jatkamaan tekemäänsä DNA-sukututkimusta. Samoin sukuseuran hallituksessa alusta asti toiminut Arja Sihvonen ilmoitti haluavansa antaa toisillekin   mahdollisuuden juurtua sukuseura- ja hallitustyöhön. Hän kuitenkin lupautui jatkamaan sukuseuran sihteerin tehtäviä ja talouden- ja jäsenasioiden hoitamista. Sukuseuran puheenjohtajaksi valittiin Marko Sihvonen Tuusulasta ja varapuheenjohtajaksi Sirja Sihvonen Imatralta. Marko on toiminut sukuseuran hallituksessa aina vuodesta 2010 alkaen ja varapuheenjohtajana kesästä 2016 alkaen. Sirja on toiminut pitkään sukuseuran webmasterina, tiedottajana ja tapahtumavastaavana, joten sukuseuratoiminta on tullut hänellekin varsin tutuksi. Hallitukseen tulivat uusina jäseninä valituiksi Janne Sihvonen Järvenpäästä ja Satu Arhola Espoosta sekä Pekka Lokinperä Hausjärveltä. Pekallekin sukuseuramme on ennestään tuttu, onhan hän yksi sukuseuran perustajajäsen ja toimi ensimmäisellä toimintakaudella varapuheenjohtajana. Entisinä jäseninä hallituksessa jatkavat Pasi Varkila Jyväskylästä, Toivo Sihvonen Kouvolasta ja Sirkka Liisa (Tiia) Kolkka Helsingistä. Pertti Sihvonen Lappeenrannasta jatkaa edelleen toiminnantarkastajana. Toiseksi toiminnantarkastajaksi valittiin väistyvä puheenjohtaja Hannu Sihvonen, ja varalle Kyllikki Sihvonen Lappeenrannasta.

Toimintakaudella 2024–2025 tavoitteena on jäsenmäärän kasvattaminen ja nuorten ja keski-ikäisten saaminen mukaan sukuseuratoimintaan, koska jäsenet ikääntyvät ja luonnollinen poistuma alkaa olla suurta. Jäsenistölle pyritään myös järjestämään sukutapaamisia ja muuta erilaista ohjelmaa. DNA-sukututkimusta jatketaan edelleen laaditun suunnitelman mukaisesti. Sukukokouksen jälkeen Hannu Sihvonen esitteli asiasta kiinnostuneille DNA-sukututkimusta ja jo tehtyjä tutkimuksia. Seuraava varsinainen sukukokous järjestetään kesällä 2025.

 

Sukuseuran 15-vuotisjuhla

Varsinaisen sukukokouksen jälkeen, 23.9.2023, kokoonnuttiin Radisson Blu Royal Hotel Helsingissä sukuseuran 15-vuotisjuhlaan. Se aloitettiin tällä kertaa ruokailulla, jonka jälkeen juhlaväkeä viihdytti laulaja/lauluntekijä Santeri Sihvonen. Hän esitti itse säveltämiään ja sanoittamiaan folkrock-tyylisiä kappaleita säestäen itseään kitaralla ja huuliharpulla. Santeri toi mukavan tuulahduksen juhlaan reippaalla esiintymisellään ja tunnelmallisella musiikillaan, jossa hän tarinanomaisesti pohtii ihmisenä olemista. Hänellä on myös 2 omaa bändiä; Santeri Sihvonen & Karjalan Konnat ja Lopunajan viihdeorkesteri.

Juhlapuheen piti Sukuseurojen Keskusliiton pääsihteeri Eine Kuismin. Ansiokkaassa puheessaan Kuismin korosti, että esivanhempien elämän tunteminen auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja antaa juuret elämällemme. Hän muistutti sukuseuratyön ja sukuseuratoiminnan merkityksestä suvun vaiheiden ja historian selvittämisen, sukututkimuksen ja suvun perinteiden vaalimisen kannalta. Sukujulkaisujen muodossa tiedot voidaan säilyttää jälkipolville. Sukututkimukseen on perinteisten menetelmien lisäksi tullut geneettinen sukututkimus DNA-testien mahdollistamana. Tämän hän totesi täydentävän ja tarkentavan aiempia sukututkimuksen menetelmiä. Kuismin kertoi Sukuseurojen Keskusliitossa olevan 120 jäsenseuraa; Sihvosten sukuseura ry on yksi niistä. Suvun jäsenten yhteisten tapaamisten mahdollistaminen kokousten, juhlien ja erilaisten tapahtumien muodossa, hän näki ylläpitävän ja lähentävän sukuun kuuluvia ja eri ikäpolvia toisiinsa. Hän iloitsi siitä, että pian perustamisensa ja rekisteröitymisensä jälkeen Sihvosten sukuseura liittyi kattojärjestöön, johon se on aktiivisesti pitänyt yhteyttä ja myös hyödyntänyt kattojärjestöä palkitsemisjärjestelmässään. Puheensa lopuksi pääsihteeri Kuismin esitti lämpimät onnittelut juhlivalle sukuseuralle, jonka totesi vaalivan juuriaan ja katsovan tulevaisuuteen.

Juhlassa kuultiin myös taidokasta runonlausuntaa, kun Sanni Sihvonen Helsingistä esitti kaksi runoa; Lasse Heikkilän runokokoelmasta Terra Mariana (Otava 1959) runon Suomi II ja virolaisen runoilijan Hando Runnelin runon Maa pitää täyttää lapsilla.

Sukuseura muisti tälläkin kertaa yhdistyksessä aktiivisesti ja pitkään toimineita henkilöitä. Sukuseurojen Keskusliiton kultaisilla ansiomitaleilla, kunniakirjoilla ja kukkasilla palkittiin Hannu Sihvonen, Marko Sihvonen ja Riitta Varis, jotka kaikki olivat toimineet sukuseuran hallituksessa yli 10 vuotta. Hannu Sihvonen on lisäksi toiminut pitkään sukuseuran puheenjohtajana ja Marko Sihvonen varapuheenjohtajana. Riitta Varis on auktorisoitu matkailuopas, joka vastasi ja toimi matkanjohtajana Sihvosten sukuseura ry:n järjestämillä rajantakaisen Karjalan matkoilla vuosina 2011, 2013 ja 2019.

 

Sukukokouksen ja -juhlan oheisohjelmat

Sukukokouksen/-juhlan oheisohjelmiksi oli tapahtumavastaavan esityksestä valittu Pandoran 30-vuotisjuhlakonsetti Helsingin musiikkitalossa ja Suomenlinnassa käynti.

Lauantai-iltana 23.9 ruotsalaisartisti Pandora eli Anneli Magnusson, 53, juhlisti 30-vuotista uraansa Musiikkitalolla. Tämä Pandora & Guests Meet Riku Niemi Orchestra -niminen juhlailta TRUST ME 3.0. oli ainutlaatuisen upea ja piti sisällään oikean musiikki-ilotulituksen. 1990-luvulla elektronisen musiikin kautta tunnetuksi tullut Pandora esitti nyt myös itse sanoittamiaan ja säveltämiään kappaleita. Konsertti huipentui Pandoran suurimpiin hitteihin kuuluvien Trust Me ja Don´t You Know esityksiin, joiden myötä koko musiikkitalon yleisö intoutui täysillä menoon mukaan. Sukuseuralaisia oli juhlassa mukana toistakymmentä.

Kaunis sää suosi sunnuntaina pienehkön porukan matkaa Suomenlinnaan, osan ilmoittautuneista joutuessa peruuttamaan osallistumisensa. Siellä kiinnostuksen kohteenamme oli ennen kaikkea Sotamuseo, missä on pysyvässä näyttelyssä sukuun kuuluneen talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhän kivääri, vänrikin asepuku ja kunniamerkkejä. Innolla syvennyttiin ja tarkasteltiin Sotamuseon laajoja, vaikuttavia ja monimuotoisia kokoelmia, jotka liittyvät Suomen eri aikakausien sotatoimiin ja sen keskeisiin vaikuttajiin. Käytiinpä myös entisöidyssä sukellusvene Vesikossa, joka osallistui toiseen maailmansotaan. Sukellusveneen tekniikka laitteineen ja mittareineen herätti ihmetystä, mutta ennen kaikkea sanattomaksi veti se ahtaus, jossa sukellusveneen noin 20 hengen miehistö on joutunut työskentelemään ja toimimaan pitkiä aikoja veden syvyyksissä.

Kuvagalleriassa kuvia viikonlopun tapahtumista.

Sukukokous ja -juhlakutsu 2023

Oheisohjelmat

Teatterimatka Mikkeliin 29.10.2022

Lauantaina 29.10. 2022 joukko sukuseuralaisia kokoontui Mikkelin Kenkäveroon tekemään ostoksia ja ihastelemaan tämän vanhan pappilan miljöötä. Siellä nautitun maittavan lounaan ja yhteisen hetken jälkeen siirryttiin klo 13:00 seuraamaan Mikkelin teatterissa esitettyä komediaa Kultainen vasikka. Tämä, Maria Jotunin v. 1918 kirjoittaman arvostetun klassikkonäytelmän pohjalta työstetty esitys sai Mikko Heinämäen sovittamana ja ohjaamana näyttelijät antamaan parasta ammattiosaamistaan tarjoten katsojille mahtavan, monin aistein nautittavan kulttuurielämyksen. Sukuseura tarjosi lounaan aluksi nautitun alkoholittoman maljan sekä teatterin väliajalla leivoskahvit, muuten sukutapahtuma oli omakustanteinen. Teatteriin osallistui 24 henkilöä ja Kenkäverossa ruokailuun 22. Kaikki ruokailijat eivät tulleet teatteriin, eivätkä kaikki teatteriesitystä seuraamaan tulleet halunneet saapua Kenkäveroon, joten kaiken kaikkiaan tapahtuma sai liikkeelle 26 henkilöä. Lisäksi muutama ilmoittautunut perui tulonsa sairauden takia.